Site Loader

Pokretanje sopstvenog biznisa je veliki izazov.

To je potez o kom mnogi ljudi sanjaju celog života. Potez koji omogućava da postanete nezavisni i da preuzmete odgovornost za sopstveni uspeh. Međutim, sa tako velikim nagradama u igri, postoje i veliki rizici, a strah od tih potencijalnih neuspeha sprečava mnoge ljude da ostvare taj san.

Da li imate strah od neuspeha da pokrenete sopstveni biznis?

Pokretanje sopstvenog biznisa može biti zastrašujuće, posebno ako treba da se odreknete nečeg sigurnog što posedujete danas.

Počnite sa razlozima zbog kojih osećate strah

Počnite sa jednostavnim pitanjem: Zbog čega se plašim da započnem sopstveni biznis?

Mislite li da ćete nešto izgubiti ako prestanete da radite ovo što radite sada? Možda previše razmišljate o negativnim kritikama iz vašeg bližeg okruženja?…

Ako osećate strah od moguće negativne kritike, zapamtite da kritika može biti dobra stvar.

Pripremite se

Strah koji osećate pripremiće vas za uspeh ako uradite “domaći zadatak” na pravi način.

Na primer, ako istražite tržište pre nego što započnete posao, ne morate da se plašite da vaši proizvodi i/ili usluge neće biti prihvaćeni na tržištu.

Napravite prve korake, to će vam dati dovoljno ohrabrenja da napravite drugu fazu. Kako napredujete korak po korak, strah koji ste osećali na početku procesa će početi da nestaje.

Istraživanje je najznačajnija stvar koju možete da uradite da biste postigli uspeh koji želite. Ako se pripremite, sve stvari koje će doći tokom procesa pokretanja možete lako da rešite, jer već znate da pronađete pravo rešenje za problem.

Razmislite o prednostima

Čak i kada postoji mnogo neizvesnih stvari u vezi sa nečim novim, pokretanje biznisa će vam takođe doneti mnoge prednosti.

Na primer: Radićete nešto što volite da radite, ako svoj posao zasnivate na svojoj pravoj strasti. Zatim, potencijal zarade može biti veći. Moći ćete da pravite svoje planove. Vi ćete upravljati vašim vremenom. Vi ćete odabrati ljude sa kojima želite da radite. Imaćete stalne izazove u svom profesionalnom životu.

Razmislite o propuštenim prilikama

Šta ćete izgubiti ako ne počnete da radite na svom biznisu danas ili sutra?

U mnogim slučajevima, strah od nepokretanja biznisa može nadmašiti svaki strah od neuspeha.

Dakle, koje prilike ćete propustiti ako ne preduzmete prve korake da započnete sopstveni biznis?

Ne uspevaju svi, neuspeh je mogućnost učenja

Shvatite da ne uspevaju svi.

Mnogi uspešni vlasnici preduzeća su već doživeli neuspeh, ne jednom, već mnogo puta. Morate zapamtiti da je većina uspešnih preduzetnika propala. Kada ne uspeju, nauče nešto novo. Sa novim znanjem i iskustvom, oni jednostavno mogu poboljšati svoje sledeće korake.

Dakle, počnite da učite nove veštine. Posebno preduzetničke i menadžerske veštine.

Pravite male korake do svog uspeha

Pokretanje sopstvenog biznisa je veliki projekat sa velikim ciljevima. Veliki projekti i veliki ciljevi zahtevaju velike korake. Ali, mnogo puta nećete imati vremena da sve obavite.

Ne dozvolite sebi da se zaglavite u tome što ne preduzimate ove prve korake, jer se plašite da nećete učiniti dovoljno. Počnite od malog i idite postepeno. Radite svoj posao korak po korak. Skinućete pritisak iz glave i početi da ostvarujete po jednu sitnicu svakog dana. Iz dana u dan.

Kada je zadatak, koji ste danas odlučili da uradite tako mali, gotovo besmislen, vaša podsvest neće imati otpor da to uradi. Takvi koraci nisu pretnja vašoj podsvesti. I, nakon nekoliko dana ili nedelja, ovi mali koraci će početi da donose mali uspeh vama i vašem poslovanju. Kada počnete da osećate uspeh dostignuća, vaša podsvest će početi da uživa u stvarima koje radite. Dakle, počećete da želite više i podsvest će vas gurati da učinite više.

Ovi mali koraci i rezultirajući mali uspeh će vas vremenom približiti vašim velikim ciljevima. Važno je da počnete da radite stvari kako bi se vaše samopouzdanje povećalo, a strah nestao.

Ovo se zove Kaizen filozofija. Kaizen je japanski izraz koji dolazi iz proizvodnog sektora i znači poboljšanje. To je proces kontinuiranih malih poboljšanja umesto velikih koraka ka cilju koji želite da postignete.

Da biste implementirali ovaj proces, možete početi sa sledećim koracima:

Izaberite jednu važnu stvar koju treba da uradite u narednom periodu od nedelju ili dve.

To može biti istraživanje tržišta, razgovor sa pet potencijalnih kupaca sa vašeg ciljnog tržišta, itd. Samo izaberite jednu stvar za sada. Zapamtite da je Kaizen neprekidan proces.

Razdvojite izabranu stvar koju želite da uradite u najmanje moguće korake koje možete svakodnevno da preduzimate.

Koja je mala dnevna radnja koju možete preduzeti da biste se približili svom cilju? Uverite se da ovaj korak bude minimalan kako biste to mogli da uradite brzo bez gubljenja previše vremena.

Posle nedelju ili dve, izmerite svoje postignuće i ponovite ceo proces.

Koliko ste se približili svojim ciljevima?

Kada vidite da idete napred, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, vaše samopouzdanje će rasti, a strah će početi da nestaje.

Ovo su neke bitne stvari koje će vam pomoći da prevaziđete strah od pokretanja sopstvenog biznisa. Ali, na vama je… Morate početi da radite stvari…

Prestanite da sanjate i počnite da radite. Verujem da ćete uspeti.

Post Author: admin